پرورش بیان کودک
یکی از مسائل اصلی در پرورش فکری کودکان، ارائه دانستنی ها و آگاهی ها به آنان با کمک برنامه های ویژه و آشنایی آنان با شیوه های کاربرد صحیح و مناسب این دانستنی هاست. برنامه ها باید در کودکستان ها، یعنی نخستین حلقه زنجیر سیستم فرهنگ ملی ، اجرا شود.
آشنایی با فرهنگ محیط زیست و کاربرد صحیح آن:
کلمه، واحد اصلی یک زبان است که بدون آن برقراری ارتباط با دیگران از طریق مکالمه ممکن نیست. آموزش لغوی با آشنائی کودک با جهان اجسام، پدیده ها و کیفیت و ترکیب آنها رابطه ی نزدیک دارد. شیوه ی از واحد به لغت و از لغت به واحد- دو روش مربوط به هم است که در برنامه ریزی بازیها و تمرین های کتاب اصل قرار گرفته است. بدیهی است که کودکان، هنگام آشنایی با اجسام گوناگون اطراف خود اغلب به دلیل شباهت های خارجی میان آنها و یا استفاده ی مشابه از آنها، دچار سرگشتگی و اشتباه می شوند. مثلا فنجان- استکان، پیراهن- بلوز، کیف- ساک و غیره.
…..
مربیان به خوبی می دانند که آموزش کودکان برای دستیابی به قدرت توصیف اشیا با تکیه بر مجموع علائم، و مشخصات خارجی آنها و یا توصیف آنها بدون تکرار کاری است بس دشوار و پیچیده.
…
روشن است که فکر کردن از سخن گفتن جدا نیست. از اینرو برنامه تقویت قدرت بیان کودکان باید، به طور دائمی، با تمرینات ذهنی همراه باشد.
…
تمرین های ویژه که کودکان را در انتخاب و گروه بندی انواع رنگ ها یاری می دهد، تا حد چشمگیری سبب غنی تر شدن فرهنگ لغوی آنان نیز می شود و برنامه آشنایی با انواع رنگ ها را به موفقیت بیشتری می رساند.
برگرفته از مقدمه ی کتاب “پرورش بیان کودک” ترجمه و تالیف نازلی اصغر زاده